Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A tökéletes steampunk lakberendezés

2022. 05. 06. 13:18:44 Bóné-Bóza Anikó

Gyönyörű steampunk stílus

Gondolta volna, hogy a steampunk stílust nem csak az öltözködésében, de az otthonában is érdemes megjeleníteni? Ha igazán karakteres és egyedi lakásra vágyik, akkor a steampunk stílus tökéletes választás! De csak abban az esetben tudja létrehozni ezt a különleges atmoszférát, ha ismeri a steampunk lakberendezés minden csínját-bínját. Segítünk, hogy otthona igazán egyedi legyen!

Mi is az a steampunk?

Aki valaha találkozott már a steampunk-kal, az egész biztosan emlékezni fog rá, hiszen egy olyan egyedi stílusról van szó, amelynek ismertetőjegyei igen látványosak. De ha nem megfelelően kombinálja az elemeket, és kiegészítőket, akkor könnyen zavaros lehet a végeredmény.

Mindenekelőtt fontos megismerni a steampunk stílus eredetét, és annak lényegét. Emlékszik a sok fogaskerékre és a gyárakra emlékeztető hangulatra? Nos, ezek a szimbólumok nem véletlenek, ugyanis a steampunk valós és elképzelt technológiai vívmányokra építkezik.

A steampunk (gőzpunk) a 80-as években jelent meg a szépirodalomban, képzőművészetben, filmekben, popzenében, számítógépes játékokban, képregényekben – egyszóval mindenhol. A viktoriánus stílust vegyíti a sci-fivel, egyfajta alternatív jövőképet hozva létre, avagy mivé lehetne a világ, ha továbbra is a gőzgépek uralnák a technológiát? E gondolat mentén rengeteg fogaskerék, csavarkulcs, óraműves alkatrészek jelennek meg a steampunk stílusban, jellemző színei pedig az óarany, zöld, mélylila. Az öltözködésben gyakran megjelennek a fűzők, cilinderek és a jellegzetes szemüvegek, napszemüvegek.

A gépek által kínált végtelen lehetőségek kerülnek fókuszba az öltözködés során, és miért is lenne ez másképp a steampunk lakberendezés során? Nézzük, hogy pontosan hogyan is néz ki steampunk lakberendezés!

- steampunk nappali és steampunk étkező egyben -

Milyen otthonba illik?

Elsősorban merész otthonba. Mivel a steampunk stílus a gyárakra emlékeztet, ezért sokan úgy gondolják, hogy csak indusztriális otthonokban állja meg a helyét. A valóság azonban az, hogy a steampunk lakberendezés szinte bárhol megvalósítható egy kis kreativitással. Egy igen erőteljes stílusjegy, ezért érdemes jól átgondolni, hogy a teljes otthont ilyen stílusban szeretné, vagy csak egyes helyiségekbe hozná be a steampunk hangulatot, apróbb kiegészítők formájában. Bármelyik mellett is dönt a tervezés itt nagyon fontos!

Ami nélkül nem valósul meg a steampunk otthon:

Tónusos színek

Mivel a steampunk egy igazán erőteljes és látványos stílus, a halvány színek nem eléggé hangsúlyosak hozzá. A mélyebb színek, mint a sötétzöld, bordó, lila vagy fekete sokkal jobban tükrözik a stílus érzelmi világát. Annak érdekében, hogy a szoba ne legyen túl sötét, gondolja végig a helyiség természetes fényviszonyait, és annak megfelelően döntsön a színek egyensúlyáról. A színek azonban nem csak falakon jelenhetnek meg, hanem a bútorokban is.

- steampunk előszoba dekoráció -

- steampunk lámpa -

- steampunk fali dekoráció -

Nyers erő és a fém találkozása

A steampunk a technológiai vívmányokról szól, ezért nem maradhatnak ki a fém elemek. Az ebből készült polcok, dohányzóasztalok tökéletes kiegészítői lehetnek, de az alumínium is ideális hasonló célokra. A képkeretekben se legyen visszafogott, a gazdagon díszített fém változatok nagyon jól beilleszkednek majd a szoba atmoszférájába.

A textilekről se feledkezzen meg

Talán első hallásra a bársony nem is tűnik megfelelő kiegészítőnek, pedig nagyon is az! A steampunk magába foglal néhány, barokkra emlékeztető motívumot, ezért a csipke, bársony és a nehéz kelmék tökéletesen illenek hozzá. A bársony kanapéra néhány, csipkével dekorált díszpárna, vastag függöny, kényelmes pokróc: minden jöhet! Ezen anyagok lágysága és puhasága tökéletesen ellensúlyozza a fém hidegségét, és keménységét. Színek terén itt is érdemes figyelembe venni, hogy a mélyebb, tónusosabb árnyalatok illeszkednek be a környezetbe.

Technológiai vívmányok

Ha valamelyik stílusba tökéletes illeszkednek a különféle technológiai vívmányok, az a steampunk. Ne féljen láthatóvá tenni a hozzájuk vezető vezetékeket és tartozékokat. Ez a stílus pont attól olyan izgalmas, hogy megengedi megmutatni az eszközök működését. Legyen kreatív és bátor, és rögtön életre kelti a steampunk stílust!

- steampunk nappali -

Hol szerezheti be a legjobb kellékeket?

Mivel ez a stílusjegy a lakberendezésben igencsak ritka, ezért nehéz találni kifejezetten ilyen stílusirányzathoz illeszkedő kiegészítőket. Az előnye viszont az, hogy a legtöbb üzletben megtalálhat valamilyen apróságot, vagy dekorelemet, amitől otthona még stílusosabb lesz. Általában indusztriális, loft stílussal foglalkozó üzletekben érdemes kezdeni a keresést, kiegészítve sok-sok DIY ötlettel az internetről. Tervezze meg új otthonát, és legyen otthona egyedi és megismételhetetlen a steampunk lakberendezésnek köszönhetően!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.