Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szuper ötletek szűk folyosókhoz – lakberendezési tanácsok haladóknak

2021. 10. 25. 17:12:29 Bóné-Bóza Anikó

Szűk, modern előszoba

A ház egyik legnehezebben berendezhető, dekorálható részének kialakításában segítünk ma: mutatunk néhány szuper ötletet szűk folyosókhoz, amivel tágasabbá teheti a közlekedőt!

Legyen szó újépítésű otthonról, régi parasztházról, modern társasházról vagy akár egy nyolcvanas években épült panellakásról, biztos lehet benne, hogy a legnehezebb lakberendezési kérdéshez akkor ér, amikor szóba kerül minden ház mumusa: a folyosó! A folyosók gyakran szűkek, sötétek, és bizony nem ritka, hogy természetes fény híján vannak. Most megmutatjuk milyen profi lakberendezési trükköket használhat, hogy folyosóját ötletesen kihasználja.

Ötletek szűk folyosókhoz

Hazudjon teret ott, ahol nincs! Tekintsen előszobájára, folyosójára egy illuzionista szemével! Az előszoba a lakás legelső pontja, a helyiség, ahova Ön, a családja és a vendégek megérkeznek. Ennek a térnek kell megalapoznia az egész lakás atmoszféráját. Persze nehéz egy szűk, sötét térből kihozni a maximumot, de nem lehetetlen. Figyelem, profi trükkök következnek!

Dekoráljon tükrökkel és képekkel

A szűk folyosók fő optikai nyújtását az egymás mellett megjelenő kisebb-nagyobb tükrök sora segíti a leginkább, ugyanis ezek mélyítik és nyitják a teret, mintha csak egy romantikus kastély egymásból nyíló folyosórendszerében találná magát az ember. Próbálkozzon a bohém stílus kifinomultabb vagy vadabb válfajával: egy színárnyalathoz tartozó, vagy akár tarkabarka tükrök mozaikszerű elhelyezésével! A tükrök nemcsak növesztik, de meg is törik a teret, ezáltal csempészhet izgalmat a csőszerű kis helyiségbe.

Vigyázzon azonban, hogy a tükrökkel szemközt semmiképp ne helyezzen el további tükröket, mert így a végtelen csökkenő szoba optikai illúzióját hozza létre, amivel nagyobb nyilvános mosdókban és balett-termekben találkozhat. A szemközti falra kerüljenek inkább képek, dekorációk, fali textíliák.

Fényt a falra

A lakberendezők első szabálya: vigyen fényt mindenhova, ahova egyáltalán lehetséges. A tükrökön a legegyszerűbb megoldás arra, hogy a helyiség világosabb, mozgalmasabb legyen, ha a falakat világos színűvé varázsolja; engedje szabadon a képzelőerejét, és ne féljen a festésbe is dinamikát csempészni. A hófehér fal mindig elegáns és jó választás, de miért ne pompázhatna a plafon valamelyik meleg szín halványabb tónusában? A sárga vidámságot, a zöld természetközeli hatást kölcsönöz a folyosónak, de akár egy ezüstös, aranyos derengés sem válik túlzóvá, ha csupán a fal felső 10 centis szegélyén tűnik fel, vagy egy csík tapéta jeleníti meg.

A lámpák, világítótestek esetében is érdemes szórt fénnyel, vagy több lámpatesttel játszani, az egymás mellé halmozott apróbb lámpatestek a tágasabb tér illúzióját keltik majd.

Kabátrengeteg? Inkább ne!

Az előszoba legfontosabb funkciója az, hogy egy plusz teret nyújtson az otthonba való tényleges megérkezés, illetve egy utolsó megállót biztosít a lakás elhagyása előtt. A folyosók többsége nem csak amiatt szűk, mert eleve kicsi, hanem azért is, mert ide kerülnek a kabátok, cipők. Ide dobjuk le azokat, a kinti világból hozott holmikat is, amikkel egy kicsit még nem akarunk foglalkozni hazaérés után, így itt halmozódnak a cetlikre írt üzenetek, ledobott postai értesítések, a kutya póráza, a bevásárlólista, és így tovább.

A legfontosabb, hogy ez ellen nem lehet küzdeni – az Ön élete is zajlik, mint mindenkié, és ez tárgyak feltolulásával jár. A legjobb, ha saját rendszert visz a zűrzavarba, mindennek talál állandó, és lehetőleg elzárható helyet, így a kaotikus bazár hamar átlátható rendszerré válik.

Szereljen fel belső tárolókat, a falhoz simítható, egyszínű rendszerezőket, polcokat. Ha a szín azonos a fallal, akkor nem nyomja agyon a teret egy mély szekrény sem. Egy monokróm színösszeállítású, zárható szekrénysor optimális választás lehet, és magába tudja zárni a kendőktől kezdve a kulcsokig az összes szükséges holmit és ruhát. Ugyanez vonatkozik a cipőkre: az évente egyszer használt fájdalmas magas sarkú jobb, ha egy belső tárolóban várakozik.

További lakberendezési ötletekért kövesse blogunkat, ahol rendszeresen foglalkozunk azzal, hogyan teheti szebbé és rendezettebbé a lakás egyes helyiségeit!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek