Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A türkiz lakberendezés új kapukat nyit meg a lakás hangulatában

2022. 02. 28. 13:13:03 Bóné-Bóza Anikó

Türkiz lakberendezés

Amikor a belső terek megálmodásáról van szó, nem sok embernek jut eszébe a türkiz szín használata. Általában túl erősnek vagy harsánynak tartják, pedig kellő odafigyelés mellett képes teljes egészében megváltoztatni az adott helység hangulatát, sőt, különös harmóniát is tud teremteni ez a nem mindennapi választás. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, mi mindenre érdemes odafigyelni.

Mire jó a türkiz? Valódi finom, hangulatos, mediterrán miliőt teremthetünk ennek a színnek a segítségével. Egy olyan teret, ahol egyszerűen jó csak úgy lenni, és ahova jó hazaérkezni. Mivel egy otthonnak éppen ez a lényege, nem kérdés, hogy megéri kísérletezni ezzel az élénk árnyalattal is.

Minél több, annál jobb

Ha igazán nagy változást szeretne és úgy érzi, jó lenne kihasználni a türkiz adta összes lehetőséget, akkor bizony nem érdemes csupán itt-ott megjeleníteni. Megéri bátornak lenni, és (kellően átgondolt terveket követően) hagyni érvényesülni mindenestül. Lényeges, hogy a fal színéhez válassza a lakástextileket, így garantált a teljes összhang.

Milyen színeket érdemes a türkiz lakberendezésben használni?

Fontos, hogy egy ilyen szín mellé mindenképpen halványabb, natúrabb színeket válasszon, mint például a fehér, a bézs vagy éppen a tojáshéj szín.

Persze lehet, hogy Ön bátrabb, és úgy érzi, mindenképpen szeretne még egy ilyen feltűnő árnyalatot viszontlátni a lakásában. Jól mutat mellette a magenta, piros, barna, sárga, de variálhatja arany vagy ezüst kiegészítőkkel is. Fontos azonban, hogy a türkiz mellé maximum 1 másik erőteljes színt válasszon, ellenkező esetben nagyon zavaros lehet az összhatás.

Jól mutatnak még a virágmintás dekorok és az etno jellegű kiegészítők is. Sőt, egy olyan lakásból, ahol felüti a fejét ez a szín, onnan nem hiányozhat az élet szeretete, vagyis bátran tele lehet pakolni az arra alkalmas tereket szobanövényekkel.

Türkiz hálószoba

Hol érdemes türkizt használni?

A falak mellett visszaköszönhet ez a szín a kiegészítőkben, lakástextilekben, bútorszövetekben és díszpárnákon is. A mintáktól sem kell megijedni, de érdemes e téren is átgondoltan dönteni. Fontos hozzátenni, hogy ha tart attól, hogy a fentiek miatt túlságosan rideg lesz a tér, akkor pirossal, barnával, napsárgával is lehet kicsit enyhíteni ezen. Ez lehet akár a padló, egy kiegészítő vagy valamilyen lakástextil színe is.

A zöld és a szürke színek viszont kerülendők, mert tompítják a türkizt, ami miatt sokat veszíthet a lényegéből, és egészen megváltozhat az összhatás.

Bármelyik helységben megállja a helyét

A türkiz egy tipikusan olyan szín, amely minden helyiségnek jól áll. A nappali harmonikus, a konyha üde és napsütötte, a fürdőszoba nyugodt, a háló pedig meghitt lesz tőle. Vagyis gyakorlatilag a jól megválasztott kiegészítőkkel, valamint a fenti szabályok betartásával szinte lehetetlen mellélőni ezzel a színnel.

A türkiz szín hatása

Ez a szín bár egy hűvös árnyalat, ennek ellenére a frissességet és a tisztaságot jelképezi. A szellőt, a tenger érintését hordozza magában, ezzel együtt pedig nyugalmat és békét sugároz. Remekül ellensúlyozza a rosszkedvet és a depresszív hangulatot, de még a stresszt is képes csökkenteni. Mindenképpen ajánljuk otthonába valamilyen formában, vétek lenne ezeket a pozitív hatásokat nem kihasználni.

Elképesztően sok lehetőséget rejt magában a türkiz szín a lakberendezésben, ezért ha változtatni szeretne a belső terek hangulatán, használja bátran, bárhol!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek Trend