Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lakberendezési stílusok 6.: Vidéki, country stílus

2017. 11. 03. 15:44:23 Bóné-Bóza Anikó

A mai cikkünkben a vidéki/country stílus elemeit, hangulatát, eredetét és kiegészítőit fogjuk boncolgatni. Aki élt már vidéken, annak ismerős lehet, aki még nem, de szívesen elmenekülne a nagyváros zajától, annak mindenképp megfontolandó!

A country stílus eredetileg az amerikai tanyák, ranchok otthonosságából merít, de egyre inkább kedveltek a különböző országok vidéki stílusai, mint például az olasz, vagy a skandináv is. Az ilyen vidéki ranchok több kilométer távolságban fekszenek egymástól, és mérföldekre a nagyvárosoktól, ezért igazán páratlan, idilli hangulat lengi körbe őket. A természet közelsége és szeretete elengedhetetlen, hiszen többnyire mezőgazdasággal, állattartással foglalkoznak.

A country alapjai

Bármelyik földrészen is jelenjen meg, a vidéki stílusnak vannak olyan elemei, amelyek mindenhol hasonlóak. Az igazi amerikai ranchokon és a magyar tanyákon egyaránt gyakori, hogy az egész család (nagymamától az unokákig) együtt él, egy hatalmas házban és mindenki a saját képességeinek megfelelően kiveszi a részét a háztartási- és ház körüli munkákból. Ilyenformán a country stílus elengedhetetlen velejárója a hatalmas étkező, amit nagyrészt egy tömör fa asztal foglal el, melyet az egész család kényelmesen körbe tud ülni.

Ugyanilyen összefogó dolog a díszítés: a konyhában és az étkezőben biztosan használati tárgyak lesznek elhelyezve díszletként. Különböző méretű fémlábasok, tálak, csokornyi levendulák, fűszernövények fellógatva. A konyhaszekrény tetején ecetek, olajok, borok és tömény szeszesitalok palackjai sorakoznak – a főzés és a jó hangulat elengedhetetlen kellékei. Minden dekorációs elemnek funkciója is van: a bádogvödör az ajtó mellett, a csatos befőttes- és tejes üvegek, a különböző tölgyfa hordók mind tárolnak valamit. A konyhapult és a kandalló (ha van) legtöbbször nyerstéglából, kőből készül.

 

A vidéki stílus színei

Az egyszerűségre törekvő country stílusban a színek sosem túl élénkek vagy rikítók. Gyakoriak a fehér vagy bézs falak, a barna különböző árnyalatai, a pasztell, és a natúr színek, Egy-egy kiegészítő, vagy minta hordozhat élénkebb zöld, barna, piros, vagy sárga színt, de gyakoribb, hogy a földszíneket fehérrel kombinálják.

A country anyagai és mintái

A természet szeretete és közelsége jegyében a vidéki stílusban is a nyers anyagok használata a leggyakoribb. A tömör fa asztalok, székek, a nyerstéglából, kőből készült konyhapult, kandalló vagy kemence, a fonott kosarak, karosszékek mind-mind közösen képviselik a vidéki stílust. A ház belső terére jellemző a rusztikus kőburkolat, a hajópadló, a gerendás mennyezet, de a leginkább vidékies stílust egy valódi rönkházban lehet átélni. A bútoroknak nem feltétlenül kell egymáshoz teljesen illenie, éppen ez a különbözőség az, ami otthonossá varázsolja az enteriőrt.

A lakástextilek anyagukat tekintve igen változatosak: a kézzel megmunkált, kemény fa székeket és a fonott karosszékeket kényelmesebbé tehetjük egy-egy puha díszpárnával, vagy puha huzatba foglalt szivaccsal. A pamut, a vászon (zsák és len), a gyapjú mind alkalmas ágyneműhuzatnak, díszpárnának, vagy ülőpárna huzatának, esetleg pokrócnak, plédnek. A szőnyegek gyakran állatbőrből-szőrből készülnek, vagy szövéssel, kézileg. A country stílus nem sok mintát használ, leginkább a kockás, a csíkos, és néha a különböző virágminták fedezhetőek fel benne.

Az igazi country stílust nehéz megvalósítani egy panellakásban, bár nem lehetetlen. A valódi country életérzésre vágyóknak azonban érdemesebb megvásárolni egy tanyasi házat, régi malmot vagy jó állapotú, nagyobb pajtát, és azt berendezni, akár csak hétvégi háznak is. A country stílus nagy teret ad a fantáziának és a különböző ötleteknek – csak tudni kell kitölteni azt!

Most őszintén........        Ön szerint talál még valahol ilyen eszméletlen jó díszpárnákat, ágyneműket, takarókat?  wink

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Lakberendezési stílusok