Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vintage bútorok új életre keltése otthoni dekorációban

2024. 02. 09. 17:23:09 Bóné-Bóza Anikó

Vintage bútorok új életre keltése otthoni dekorációban

Mindenkinek van valami régi, kedves emléket őrző bútora: legyen az a nagymamától örökölt asztalka, vagy egy gyermekkori sámli. Ezek azok az elemek az otthonában, amelyek igazán egyedivé – sőt, mi több, OTTHONNÁ teszik a lakást. De hogy hogyan válnak a régi bútordarabok porfogó emlékből funkcionális tárggyá? Adjon nekik új életet, újítsa, formálja a saját életéhez. Ha ránéz, benne lesz a múlt, és a jelen is!

     

      

Ilyen volt – ilyen lett: hogyan keltse új életre régi, vintage bútorait?

A személyes (és nem katalógus-szerű) lakberendezésben fontos elem, hogy a szobának, vagy térnek legyen egy-egy meghatározó, az összképet látványosan uraló eleme. Ha úgy dönt, hogy ez legyen egy pénztárcakímélő, mégis tökéletesen egyedi, hangulatos vintage bútor, akkor jó helyen jár. Mutatunk pár példát vintage bútorok új életre keltésére az otthoni dekorációban.

Polcból tálaló

Egy régi polc, konyhabútor még rendes, tömör fából készült: azonban ezek a bútordarabok, bármilyen masszívak, tartósak is, manapság sok modern háztartásban nem állnák meg a helyüket. Túl szélesnek, túl robosztusnak tűnnek a mai ízléshez képest. Ezért sokan úgy döntenek, hogy a bútor fontját, a díszes, faragott részt emelik le a bútorról, és festéssel, lakkozással adnak neki új életet fali tárolóként: poharakat, tányérokat akasztanak rá, vagy más, könnyebb tárgyak tárolására alkalmas fali tárolót készítenek belőle.

    

     

    

Szekrényből ülőpad

A régi komódok, szekrények, pláne, ha a szocreál éra kreálmányai, manapság nem lennének tetszetős darabok. De ha készen áll egy kis munkára, fantasztikus ülőpadot készíthet belőlük! Többnyire nincs is másra szükség, mint arra, hogy a felesleget (lábak, régi fogók) lecsavarozza, majd tetszés szerint fesse, díszítse: a tetejére kerülhet díszpárna, ülőpárna. Akár az előszoba dísze lehet, vagy a gyerekszobában is jó szolgálatot tehet.

Székből hinta

A régi, kopott székek új életre kaphatnak, ha derékba – illetve inkább lábon – törjük a karrierjük. A lábait leszedve, festve fantasztikus kerti hinta alakítható ki a gyermekek számára. Sokkal jobb lesz nekik is a masszív székekben játszani, mint a könnyen törő, balesetveszélyes műanyagban. És ennek még története is lesz; „anyukád kiskorában mindig ezen ülve hallgatta a nagyi meséit…”

Nappalibútorból konyhai vitrin

Manapság már nem is igen kapni olyan széles, mély bútorokat, mint amivel öreganyáink rendezték be lakásaikat, inkább a filigrán, kisebb darabok divatja van. Ám egy régi nappalibútor új köntöst kap, ha kis rekeszekkel, tárolókkal, fiókokkal látja el, és kedve szerint, fiatalosan színezi. Ezeknek a daraboknak jól állnak az új, mókás fogantyúk is.

        

A vintage bútorok új életre keltése könnyebb, mint gondolná!

Ma már egy bútort felújítani nem nehéz. Ne úgy képzelje el, mint a régi technikaórák szenvedéseit; a bútorfelújításra manapság számtalan segítség áll rendelkezésére. Videók, csoportok várják a DIY felújítókat jó tanácsokkal, biztatással. Már az egyszerűbb áruházakban is kaphatók olyan festékek, amik alá nem kell alapozás, speciális termékek, amik laminált bútorokra is jók, és ecsetek, amikkel pofonegyszerű a munka.

 A színezés, újragondolás játékos feladat, amivel valami szépet, egyedit alkothat. A vintage bútorok különleges erőkkel bírnak: megőriznek valamit a múltjából, egyedivé és széppé, otthonossá teszik a lakást és környezetbarát megoldást is jelentenek, hiszen ezek a bútorok nem végzik a szeméttelepen, a lomokkal együtt. Amit egyszer megcsináltak, életre keltettek: velünk maradhat, akár még évtizedekig.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük. 

Kapcsolódó cikkek:

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek Trend