Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kreatív tippek a vintage stílusú hálószobához

2021. 08. 17. 16:26:46 Bóné-Bóza Anikó

Gyönyörű vintage hálószoba

Nem csoda, hogy vintage stílus régies bájával sokak szívét meghódította, hiszen fantáziadús és egyben végtelen nyugalmat áraszt magából. Ha Ön is szerelmesévé vált ennek a kopottas, mégis sikkes irányzatnak, az alábbi ötletekkel hálószobájába is nosztalgikus meghittséget csempészhet.

Mit is jelent a vintage kifejezés a lakberendezésben?

A vintage szó eredetileg a borászat világából származik, a bor régiségére és minőségére utal, ugyanezt a jelentést vették át a divat és lakberendezési miliőkben is. Egy vintage stílusban berendezett lakás hangulatán az otthonosság és nosztalgia uralkodik, de nem összekeverendő az antikkal! A provinciális beütésű, régies romantika lágy eleganciával ötvöződik a modernitással, így születik meg a régi és új tökéletes szimbiózisa.

Amikor belép egy ilyen múltidéző otthonba, az az érzése, hogy minden bútornak és kiegészítőnek saját története van, hogy a nagymama holmijai remekül megférnek a vagány, meglepő darabok mellett.

Hogyan jelenjen meg a vintage a hálószobában?

A hálószoba az egyik legkedvesebb csücske a lakásnak, hiszen itt hajtja álomra fejét minden éjjel, és itt nyitja ki a szemét minden reggel. Fontos, hogy alvás közben is nyugalmat árasztó légkör ölelje körbe, és örömmel tekintsen körül már rögtön ébredés után.

Pár, a stílus karakterét kiemelő jellegzetes praktikával a hálója is vintage alakot ölthet:

1. A színek és anyagok meghitt harmóniája

A falszín kiválasztásakor használjon világos árnyalatokat! A fehér, a friss színek, mint a halvány levendula, pasztellzöld, kék, szürke, bézs, kiválóan emelik majd ki a különlegesebb dekorelemeket. A lakástextilek, sötétítő függöny, szőnyegek, párnák, ágytakaró viszont pompázzanak csak élénkebb tónusokban!

Az irányzathoz kifejezetten passzol a rongyszőnyegek természetes egyszerűsége. Egy csipetnyi romantikát csempészhet a szobába pasztell- rózsa, vagy más, virágmintázatú ágyneműhuzattal. Végül, de nem utolsósorban a nagyszüleink vidékies kis házikóit is díszítő csipkeanyagok, például egy áttetsző csipkefüggöny, vagy egy kis, éjjeliszekrényt fedő terítőcske is autentikus éke lehet a hálónak.

2. Múltat idéző kopottas bútorok

Jó hír, hogy a vintage stílusban pénztárcabarát módon oldhatja meg szobájának berendezését. Először érdemes megkérdeznie idősebb családtagjait, hátha a padláson porosodik pár régies stílusú bútordarab, ruhásszekrény, éjjeliszekrény. Ha meglátogat egy bolhapiacot, ott is csodákra lelhet. Tipikus vintage hálószobatartozék a tükrös fésülködőasztal, az íves támlás ágykeret, vagy egy fonott rattanfotel.

Ha megvannak a régies formával, dizájnnal rendelkező darabok, akkor saját kezűleg felújíthatja őket. Egyszerű csiszolással, festéssel, antikolással egy egészen új lelkületű, személyre szabott bútordarabot kaphat, ami egyben megtartja patinás alakját. Viszont mindig ügyeljen a színharmóniára!

A kívánt hatást elérheti fordítva is; ha modern bútort varázsol egy kicsit ütött-kopottá, hogy életet leheljen bele. Csak egy kis kreativitásra van csak szüksége, technikai segítséget DIY videók százai adnak a világhálón.

3. Fantáziadús kiegészítők

A vintage style bőven megengedi az eklektikusságot, meghökkentő eszközöket is használhat lakberendezési tárgyként, az sem szükségszerű, hogy egyazon korszak emlékét idézzék!

  • Egy madárkalitkába szerelt villanyégő ötletes megoldás, és meleg fényt vet az ágy mellől.
  • Egy ódon, ám felújított láda tökéletes ágyneműtartó, és egyben karakteres dísze lehet a szobának.
  • Régi utazóbőröndök egymásra pakolva frappáns éjjeliszekrényként funkcionálhatnak, azon pedig egy íves fémkosár kiváló ötlet a

          könyvtárolásra.

  • A falat dekorálhatja fekete-fehér képekkel, jópofa retro poszterekkel, de egy elegáns akvarellfestmény is kiváló választás.

Csak bátran engedje el a fantáziáját, megannyi tárgyat használhat fel díszítő elemként, vagy praktikus tárolóhelyként!

A vintage a régi idők és a jelenkor harmonikus összemosódása, tiszteletteljesen idézi meg a múltat, modern színfoltot adva neki. Örülünk, ha blogunk inspirációt ad hálószobája csinosításához: nézzen körül weboldalunk lakástextil, vagy dekorkínálatában is, és ha megtalálja a tökéletes, vintage hangulatú darabot, megrendelését követően már 3 napon belül ékesítheti vele otthonát!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

hálószoba ötletek