Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
Termékek Menü

Lakberendezési stílusok 5.: Rusztikus stílus

Angyalancsi

A mai cikkünkben a rusztikus stílus jellemzőit, kialakulását, miértjeit kutatjuk és boncolgatjuk. A rusztikus nem csak egy lakberendezési stílus, hanem egy életérzés is, méghozzá igen különleges. Ha Ön is szeretné hazavinni ezt az érzést, akkor olvasson tovább, segítünk!

A rusztikus szó szerinti jelentése az egyik legfőbb jellemzője is egyben: durván megmunkált felület. A tömör fa, időtálló bútorok és a kovácsoltvas elemek, valamint természetes anyagok használata jellemzi a rusztikus stílus minden ágát. Mert több is van neki.

Hány ága van a rusztikus stílusnak?

A stílus tájegységekhez kötődik, ezért nincsenek teljesen egységes jellemzői. Más hagyománya van egy kárpát-medencei-, egy skandináv-, egy francia- vagy angol területnek, de kis hazánkon belül is sok különböző ága van a rusztikus stílusnak. A népi motívumok ismerete sokat segít a tájegység felismerésében, ugyanis jellemzően ezekkel díszítik a bútorokat (intarzia), és a lakás különböző pontjain is visszaköszönnek.

Legfőbb közös jellemzők

Van azonban néhány tulajdonság, ami minden tájegység rusztikus stílusában jelen van. Ilyen például a természetközeliség: természetes anyagok és terméskő használata, a növények, virágok jelenléte a mintákban, formákban. Jellemző még a kovácsoltvas elemek megjelenése (pl. korlátok, asztallábak-és keretek, kaspók), valamint szinte minden rusztikus otthonra jellemző egy kisebb-nagyobb kandalló, kályha vagy kemence.

Rusztikus stílus Magyarországon

Hazánkban a rusztikus házak többségénél a falak fehérre meszeltek- belül biztosan, de sok helyen kívül is. A beltérben a mennyezet fagerendás, a terek közt ajtó helyett szívesebben használnak boltíveket. A nyílászárók tömörfából készülnek, amely színében erősen kontrasztos a fallal, valamint a zsalugáterek használata is gyakori.

Díszítő- vagy burkolóelemként előszeretettel használnak követ, téglát. A padlózat kőből, vagy fából (hajópadló) áll, a bútorok pedig kivétel nélkül vaskos, tömörfa szekrények, komódok. Nem használnak sok bútort, ellenben abba a kevésbe igen sok minden fér. A bútorzat sokszor faragott, natúr színű vagy kézzel festett fa, míg előfordulnak fűzfából font bútorok és kiegészítők is. A lakástextilek anyaga többnyire pamut, gyapjú vagy lenvászon.

A dísztárgyak sokszor használati tárgyak is: különböző méretű és vastagságú fakanalak, tányérok, csipketerítők (többnyire népi motívumokkal, kézzel díszítve), fellógatott pirospaprika- vagy hagymafüzérek. A dekoráció sokszor régi képek formájában mutatkozik csak meg: festett vagy nyomtatott kép a család tagjairól vagy egészéről, esetleg falunapokról, búcsúkról és szüreti fesztiválokról. A világítás is különleges: többnyire festett lámpaburák jellemzők, vagy a petróleumlámpához hasonlító régi fém lámpák. A világítást sem viszik túlzásba: minden szobára 1-2 lámpa jut.

Más országok rusztikus stílusa

A hajópadló, a gerendás mennyezet, a térköves burkolat (akár csak egy vastag sávban a kandalló felett és körül), a fehér vagy világos pasztellszínű falak mind jellemzők a rusztikus stílusra: az igazi különbséget a díszítés és a színek jelentik. Az olasz rusztikusban szívesebben használnak meleg árnyalatokat, mint a napsárga, az olívazöld. A skandináv rusztikus stílus többnyire a szürke, a barna, a krém különböző árnyalatait használja, s csak kevés színnel (váza, díszpárna, pokróc) dobja fel azt.

Mielőtt végleg letesszük a voksunkat egy tájegység mellett, nézzünk körbe a szívünknek kedves országok rusztikus stílusát illetően, s azt válasszuk, amit a leginkább kényelmesnek, otthonosnak érzünk.

A rusztikus stílusba illeszthető díszpárnákért, lakástextíliákért és további lakberendezési ötletekért keresse fel webshopunkat, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot!

Most őszintén........        Ön szerint talál még valahol ilyen eszméletlen jó díszpárnákat?    wink

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Lakberendezési stílusok Blog
blog comments powered by Disqus

Keresés