Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Túlnőtte apró otthonát? Lakberendezési ötletek kis lakás belső kialakításához

2021. 09. 01. 13:02:00 Bóné-Bóza Anikó

Kicsi, világos garzon gyönyörűen berendezve

Szeretne leleményes lakberendezési ötletekkel tágasabb helységeket varázsolni kis lakásában? Ne búslakodjon a hely adta szűk lehetőségek miatt, használjon fel Ön is néhány, a dekoratőrök által is gyakran alkalmazott térrendezési trükköt és kotorja elő a fiók mélyéről kreatív énjét!

Ismerős az érzés, amikor egy nyaralás után visszatér az otthonába, és az egész olyan szűkösnek, fullasztónak tűnik? Frusztrálja a túlzsúfoltság?

Elsősorban a városokra jellemző, hogy rengetegen élnek parányi alapterületű lakásokban. Ezeknek megvannak az előnyeik, de kétségtelenül a hátrányaik is. Egy egyedülállónak, sőt, még egy párnak is elegendő lehet egy 35 nm-es, vagy még kisebb egyszobás garzon, ám ilyenkor tanácsos különböző lakberendezési technikákkal ügyeskedni, hogy praktikusan és esztétikusan használja ki a rendelkezésére álló teret.

Lehet, hogy a helyiségek méretei határt szabnak a lehetőségeknek, de ettől még nem feltétlenül szükségszerű, hogy szorongva érezze magát saját otthonában. Csaljon csak nyugodtan, játsszon az optikai trükkökkel!

Lakberendezési ötletek kis lakáshoz

Tágítsa a teret világos színekkel!

Vélhetően ez nem nagy újdonság, hogy a világos árnyalatok nagyítják a teret, ezért is kiemelten fontos a megfelelő színharmónia meglelése, ha kicsi helységekről van szó. Fehér, pasztell és krémszínek borítsák a falakat, kerülje a sötét tónusokat és a hangsúlyos mintákat. Padlóját burkolja halvány, természetes, melegséget árasztó, vagy diszkrét szürke kővel, parkettával.

Ha nem szeretné elengedni a karakteres színeket, akkor a kiegészítőket, és lakástextileket, például az ágytakaróját öltöztesse bátrabban kedvenc árnyalataiba!

Egy kis lakásban kincset ér minden tárolóhely

Mivel a zsúfoltság elkerülése a cél, ezért érdemes ügyelnie arra, hogy mindennek meglegyen a helye, és ne a nappali különböző pontjain heverjenek szanaszét az éppen nem használatos holmik. Egy kis kreativitással bármi funkcionálhat tárolóként. Válasszon ágyneműtartós ágyat, kanapét! Az ülőalkalmatosságok legyenek például puffok, amikbe megannyi dolgot belepakolhat, vagy a dohányzóasztal legyen egy különleges láda. Csináltasson beépített szekrényeket! Pár perc böngészés az interneten, és Önt is meglepi majd a bútorgyártók kreativitása, ha térkihasználásról van szó.

Trükkös tükrök

A tükör egy ősrégi optikai csel, amitől nagyobbnak tűnnek a terek. A szobában található gardróbszekrény ajtaját vonja be egy hatalmas tükörrel, ami szinte a duplájára növeli a helységet, és megkettőzi a fényeket is. A lakberendezési ötletek kis lakások esetén mindig a tükrökkel kezdődnek.

Teremtsen átlátható tereket!

Kerülje a tömött bútorokat, legyen minden olyan szellős, amennyire csak lehetséges! Ahol nem szükséges, ott el is hanyagolhatja a felesleges falakat és ajtókat, hiszen ezek is csak megtörik, félbevágják az egyébként is csöppnyi lakását! Eressze el fantáziáját, gipszkartonnal egészen egyszerűen és hihetetlenül egyedi, lakályos módon választhatja el tereit!

Ha már ajtókról van szó, akkor az üvegajtókkal is becsapósan tágíthatja szobáját, amikre pillantva nem érzékeli pontosan a helységek kezdetét, végét, átengedik a fényt, de leválasztják a tereket.

Csak csínján a kiegészítőkkel!

Bármennyire is szeret csecsebecséket, vagy emléktárgyakat gyűjtögetni, minden egyes porfogó csak vizuálisan összenyomja, kisebbnek láttatja lakását! Természetesen nem szükséges személytelennek lennie, de érdemes inkább minimalista stílusban dekorálnia.

Ha lehetséges, kerülje a nélkülözhető, káoszos hatású szőnyegeket, vagy nagyon vastag, tömény sötétítőfüggönyöket – viszont remekül feldobhatja az enteriőrt pár, jó ízléssel kiválasztott, díszpárnával, vagy halovány, lenge, szinte láthatatlan függönnyel.

A kulcsszó: egyszerű letisztultság és okos helykihasználás

Ha pici, kuckós fészekben él, akkor tartsa szem előtt a klasszikus szabályt: a kevesebb, több! Nem érdemes csicsás, túldíszített, feltűnő bútordarabokkal berendezkednie, a letisztult dizájn sokkal levegősebbnek mutatja majd környezetét. A meglévő, visszafogott darabokat inkább a falak mentén helyezze el, ne a szoba közepén álljanak állandó akadályként.

Ha csak egy helyiségből áll a lakás, akkor frappánsan kell elkülönítenie a funkciókat, kanapéja legyen ággyá alakítható, étkezőasztalból pedig lehajthatósat válasszon, amit a falra rögzít, és egy mozdulattal eltüntethet, ha már nincsen rá szüksége!

A kis lakás nem törvényszerűen egyenlő a kényelmetlen életmóddal. Egy csipetnyi ötletességgel, és lakberendezési trükkökkel bámulatos eredményt érhet el, otthonos kuckóját, praktikusabb lakhellyé és optikailag tágasabbá varázsolhatja. Merítsen ihletet webáruházunk lakástextil kínálatának tanulmányozgatásával, ha bármilyen kérdése lenne, örömmel segítünk önnek e-mailen, vagy telefonon!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek Trend