Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szerelmes ajándékok a kultúrában és a hálószobában: Mi a Valentin-nap?

2019. 01. 24. 11:03:48 Bóné-Bóza Anikó

Sok színes virágcsokor az ágyon és előtte egy szép, fiatal nő.

Hogyan ünneplik a Valentin-napot a világ körül?

Hogyan ünneplik a Valentin-napot a világ körül? Mi a Valentin-nap? Miből indult és hogyan nőtte ki magát ilyen volumenű nemzetközi ünneppé? Ahány ország, annyi szokás, mi pedig igyekeztünk kicsit megszínesíteni a Valentin-nap történetét, és ötleteket adni egy különleges ünnepléshez. Hadd legyen több a romantika ünnepe, mint csupán szerelmes ajándékok felvásárlása!

Valentin, avagy Bálint napjának ünnepe eredendően Szent Bálint latin nevéből (Valentin, Valentinus) alakult át Valentin-nappá. Ő nem csupán a szerelmeseket karolta fel, de az epilepsziával és lelki gondokkal küzdő emberek is hozzá imádkoznak. A 20. században az angolszász országokból terjedt el világi szerelmes ünnepként, azonban a Valentin-nap története az ókorig nyúlik vissza, és – természetesen – vallási eredetű.

A Valentin-nap és a Bálint-üzenetek eredete

A fájdalmasan romantikus alaptörténet szerint a ll. Claudius császár idején Terni város püspökeként tevékenykedő Szent Bálint (latinul Valentinus) volt az első a történelemben, aki összeesketett egy keresztény nőt és egy pogány férfit, ezzel bizonyítva, hogy a szerelem legyőzi a vallási különbségeket. Legendák fűződnek nevéhez, tisztelte és támogatta a szerelmespárokat, többeket is megesketett titokban, ám sajnos vallása miatt végül őt magát is meghurcolták, és a neve napján, február 14-én kivégezték. Szerelmének szóló utolsó búcsúüzenetét „A Te Valentinod” aláírással zárta. Ez adta az ihletet a Bálint-napi romantikus leveleknek, melyeket a saját nevünkkel ellátva, vagy a rejtélyes „a te Valentinod” aláírással is küldhetünk, ha szeretnénk, hogy személyünk titokban maradjon.

Hogyan ünnepeljük ma a Valentin-napot? Szerelmes ajándékok a világ különböző tájain

Ahogy teltek-múltak az évszázadok, minden ország kialakította a maga Valentin-napi szokásait. Angliában és Németországban például a 15. század óta a hölgyeket virággal, levéllel köszöntik, és az idő múlásával természetesen itt is megjelent a csokoládé, a mai modern korban pedig a kisebb tárgyak ajándékozása.

A japán kultúra azonban nem azonosult a nyugati szokásokkal. Február 14-én a nők ajándékozzák meg szerelmüket, általában csokoládéval. Viszonzásképp egy héttel később, a White Day-en aprósüteményt kapnak.

A dél-koreaiak a Valentin-White Day páros mellé bevezették a Black Day-t is, melynek keretein belül gyászolhat az, aki Valentin-napon vagy a White Day-en nem kapott szerelmes ajándékot. Ilyenkor jajagmyeon-t, egyfajta fekete szósszal leöntött tésztát esznek a gyászolók.

Olaszország, a szenvedély országa kissé átírta a régi hagyományt. A szerelmesek tavakon vagy folyókon átívelő hidaknál találkoznak, hogy egy általuk választott mintával (monogram, szív, évszám, idézet) ellátott lakatot zárjanak a híd korlátjára. A lakat két kulcsát aztán ki-ki a maga csendes kívánsága mellett a vízbe dobja, ezzel pecsételve meg örökké tartó szerelmüket. Azok számára, akiknek már nem érkeznek szerelmes ajándékok, mert elvesztették hitvesüket, vagy szerelmi bánatukat szeretnék megosztani valakivel, Júlia fala szolgál vígaszul. A Shakespeare tragikus hősnőjének balkonja alatt húzódó fal apró kincseket rejt Veronában: összehajtogatott leveleket, telesírt, szívszorító történeteket elvesztett és be nem teljesült szerelmekről.

Finnországban egyedüli módon február 14-én nem a szerelmet ünneplik, hanem a barátaikat ajándékozzák meg az emberek. Képeslappal, csokival, apró ajándékokkal lepik meg a számukra fontos személyeket, a szimpatikus osztálytársakat, kollégákat.

Valentin-nap a hálószobában

A szerelem része a testiség is, így a történelemben előre haladva egyre jellemzőbb – nem csak a nyugati országokban -, hogy a párok a szerelmes ajándékok mellett a hálószobában is készülnek valami extrával. Persze, ezt a gyermektelen pároknak jóval könnyebb kivitelezniük, de azért szülőként sem kell lemondani a romantikus Valentin-napról

A megfelelő hangulat megalapozásában mi is próbálunk segíteni: itt összegyűjtöttük a romantikus, szenvedélyes ágyneműket és lakásdekorokat, így könnyebb lesz egymással harmonizáló darabokat választani.

Milyen szerepe van a lakásdekornak a Valentin-napban?

Az igazán romantikus hangulat nem csak a szerelmes ajándékok és szavak következménye, fontos, hogy a környezet is megfelelő legyen. Ehhez először is el kell dönteni: a meghitt kuckó vagy inkább a luxus érzése uralja a Valentin éjszakáját? Romantikus, vagy szenvedélyes legyen a miliő?

  • Ha meghitt összebújásra vágyik, az első szerelmes pillanatok felidézésére, akkor csupán néhány apró kiegészítőre van szüksége. Ilyenek például a nagy, vörös vagy fehér tömbgyertyák, amik hangulatos fényt és finom illatot teremtenek a hálószobában. A gyertya évszázadok óta kedvelt kiegészítője a romantikus pillanatoknak, hiszen lángja sokkalta intimebb hangulatot teremt, mint akármelyik állítható fényű lámpáé. Illatmentes gyertyák mellé érdemes illatosítót is beszerezni, hiszen az aromáknak hatalma van az érzékszervek és a gondolatok felett is. Ezek mellé csupán egy kényelmes, puha ágynemű kell, néhány díszpárnával kiegészítve.
  • Amennyiben viszont igazán különlegessé kívánja tenni a Valentin éjszakát, ennél jóval többre lesz szüksége. A lakásdekor ugyanis nem merül ki a kiegészítőkben – maga az ágynemű is lehet az enteriőr dizájneleme, és a hangulat megalapozója egyben. Gondoljon csak a háremekre: mi az első, ami eszébe jut a szó hallatán? A túlfűtött erotika, a kényelem és a luxus? Mindezt megtestesíti a selyem és a szatén. Maga az ágynemű – hiszen ez alapozza meg a hangulatot. Varázsoljon a hálószobájából luxusszállodai szobát, távol-keleti háremet, vagy stílusos, sötét táncklubot attól függően, milyen éjszakát szeretne. Alkosson a fényekkel meghitt, erotikus vagy sejtelmes hangulatot, és igazítsa ehhez az ágyneműt! Fehér, díszes, zsúfolt vagy letisztult – csak a képzeleten múlik. A Valentin-nap közeledtével néhány termékből előre rendeltünk, itt megtalálja a legnépszerűbb darabokat, amiket „sürgős” státuszt élvezve a lehető leggyorsabban ki is tudunk szállítani. Így mire eljön a február 14., már minden készen állhat a szerelem ünneplésére.

Fehér ágyneműhuzaton becsomagolt, piros szíves ajándék.

A lakásdekor, mint ajándék

A Valentin-napi, apró szerelmes ajándékok a legtöbb esetben kimerülnek egy plüssmackóban, kulcstartóban vagy egy doboz csokiban. Ugyan már! Ajándékozzon inkább értékeset. Olyat, amire az év bármely napján ránézhetnek, és örömüket lelik benne. Legyen ez akár egy képkeret, emlékekkel tele, vagy egy apró kis lakásdekor, ami nem csak kedves, de praktikus ajándék is. Ezek mind-mind arra utalnak, hogy Önnek fontos a közös otthon, szeretné minél szebbé és hangulatosabbá tenni azt. A Valentin-nap a szerelem ünnepe, hálálja meg annak, akitől a szerelmet kapja, és ünnepeljen vele közösen.

Valentin-nap a gyerekszobában?

A gyermekek számára még más jelentéssel bír ez az ünnep: akár csak a finnek, ők is a barátaikat (vagy a titkos szerelmüket) köszöntik ilyenkor. Kedveskedjen gyermekének aranyos Valentin-napi ágyneművel, puha törölközővel, vagy akár simogatható sellőpárnával. Tanítsa meg neki, hogyan készítsen saját kezűleg meglepetést szeretteinek, barátainak – vezesse rá őt az ünneplés miértjére és élvezetére is! Bár a Valentin-nap a szerelem védőszentjének névnapja, a baráti szeretet is ugyanúgy fontos.

Mindent egy helyről!

Praktikusan és gyorsan – ha ez az Ön mottója is, a lehető legjobb helyen jár. Itt egy helyen találhatja meg a romantikus, meghitt hangulatot megalapozó ágyneműket és díszpárnákat, illetve kiegészítésképpen a gyertyákat és illatosítókat is. Ha pedig szeretteit kívánja megajándékozni Valentin-nap alkalmából, mi abban is segítünk! Az Ön által kiválasztott termékeket díszcsomagolással látjuk el, majd egy jelöletlen dobozban szállítjuk a címzettnek. Természetesen az ajándékcsomagba semmilyen adat, számla nem kerül majd, nem kell aggódnia azért, hogy lelepleződik. Erről a szolgáltatásunkról bővebben itt olvashat.

Kellemes, romantikus, szenvedélyes ünneplést kívánunk!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

valentin nap valentin nap valentin nap valentin nap valentin nap szent bálint szent bálint szent bálint szent bálint szent bálint bálint nap bálint nap bálint nap bálint nap bálint nap február 14 február 14 valentin napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb házasok védőszentjévé vált angliában házasok védőszentjévé vált angliában fiatal házasok védőszentjévé vált fiatal házasok védőszentjévé vált vált angliában és franciaországban vált angliában és franciaországban bálint napi üzenetküldés eredetének bálint napi üzenetküldés eredetének császár idején kivégezték bálint császár idején kivégezték bálint írt alá a te írt alá a te búcsúüzenetet küldött a lánynak búcsúüzenetet küldött a lánynak jegyesek és fiatal házasok jegyesek és fiatal házasok bálint napi kivégezték bálint a hite kivégezték bálint a hite bálint a hite erejével bálint a hite erejével leányának visszaadta a látását leányának visszaadta a látását lánynak amelyet így írt lánynak amelyet így írt valentin vagy valentinus valentin vagy valentinus bálint napon valentine's day valentine's day napján február 14 írt alá írt alá claudius császár napi hagyományok továbbra is bálint napján bálint napján angolszász országokban angolszász országokban 

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek Valentin-nap