Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Színkombinációk a lakberendezésben

2023. 05. 03. 17:39:22 Bóné-Bóza Anikó

Színkombinációk a lakberendezésben

A színek megválasztása az egyik leglényegesebb feladat, amikor otthona kialakítására kerül sor. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen színekkel veszi körbe magát, hiszen az otthon a pihenés és a regenerálódás helyszíne. Segítünk, hogy megtalálja a tökéletes színkombinációkat a lakberendezés során.

A trendek jönnek és mennek

Ahogy az idő, úgy a lakberendezési stílusok is folyamatosan változnak. Nagyjából évtizedenként figyelhető meg egy-egy nagyobb fordulás, így alakulhatott ki az is, hogy ismerjük a ’60-as ’70-es vagy akár a ’80-as évek divatját és trendjeit, amik mind egytől egyig egyediek és maradandóak. Ritka az olyan stílusjegy, ami egy évtizednél tovább életben marad, a legtöbb esetben – ha meg is maradnak -, átalakulnak valamelyest, egy egészen új megjelenést kialakítva. A trendek tehát igenis meghatározzák a színek használatát, így nem meglepő, hogy a stílusirányzatokon túl, a kor jellemzői is megjelennek az otthonok berendezéseiben. Napjainkban érdekes jelenség figyelhető meg, ugyanis egyszerre hódítanak a változatos színek és a letisztult megjelenés. Ennek ellenére, vannak bizonyos szabályok, amelyeket érdemes megismerni és be is tartani, hogy otthona kellemes benyomást keltsen mind az ön és vendégei számára egyaránt.

Milyen színkombinációkat kerüljön?

Érdemes tudni, hogy melyek azok a színkombinációk, amelyeket jobb messziről elkerülni. Természetesen további befolyásoló tényező az is, hogy milyen mértékben és minőségben szeretné behozni a választott színeket. Összességében elmondható, hogy ajánlott kerülni a túl kontrasztos, eltérő melegségű színeket. A piros és a kék kifejezetten vibráló hatást kelthet, különösen, ha a falak pirosak, míg a bútorok kékek vagy fordítva. A fekete és fehér kombinációja már ennél sokkal megosztóbb. Vannak, akik nagyon kedvelik és előszeretettel alkalmazzák, de hacsak nem szeretne egy nagyméretű sakktáblát létrehozni, akkor ajánlott az egyik színt – lehetőleg a fehéret – nagyobb dominanciával alkalmazni. Egy túlnyomó részt fehér otthonban előnyösen hathat néhány fekete kiegészítő vagy bútor. A lényeg, hogy találja meg a kényes egyensúlyt.

Mely színkombinációk számítanak trendinek?

Ahogy azt korábban említettük, a színek trendje folyamatos változásban van, azonban napjainkban is egyértelműen megfigyelhető egy irányzat, amiből könnyű kiindulni, ha divatos otthont szeretne. Bemutatunk néhány egyszerű példát a színek kombinálására, ami segít önnek a döntésben.

Bézs és barna

Örök klasszis, ha a színek kombinálásáról van szó. Igazi természetközeli hatást kelt, éppen ezért is kedvelik olyan sokan, hiszen nyugtatóan hat az elmére, sőt, még a testre is. Ezt a két színt kiegészítheti más színekkel is, mint a fehér, a zöld vagy akár az ezüst is, a lényeg, hogy a harmadlagos szín inkább csak a dekorelemekben vagy a kisebb bútorokon jelenjen meg.

Bézs és barna színkombinációjú nappali

Kék és zöld

Egy érdekes színkombinációról van szó, ugyanis, ha nem megfelelő árnyalatot választ, könnyedén hideg hatást kelthet az otthonában. Fontos alaposan megnézni mindkét szín variánsait, hogy egyensúlyban legyenek a meleg és a hideg árnyalatok. Ez a színkombináció ideális fürdőszobába, nappaliba, de még akár konyhába is.

Kék és zöld színkombináció a nappaliban

Narancssárga és rózsaszín

Egy igazán extravagáns és újnak számító színkombinációról van szó, ami sokaknak mai napig nem nyerte el a tetszését. Fiatalos, üdítő érzést kelt, így leginkább nőknek, fiatal lányoknak ajánlott akár hálószobába vagy éppen bevállalósabbaknak a nappaliba. Mivel egy erőteljes színkombinációról beszélünk, ezért figyeljen oda, hogy a narancssárga és a rózsaszín esetében is egyetlen árnyalattal dolgozzon! A bátraknak kitűnő választás!

Narancssárga és rózsaszín színkombinációjú hálószoba

Most, hogy már ismeri a tökéletes színkombinációkat a lakberendezéshez, eljött az idő, hogy beszerezze a szükséges kiegészítőket! Webshopunkban mindent megtalál ahhoz, hogy harmonikus és kellemes környezetet teremtsen magának!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

meleg színek meleg színek színek másodlagos színek elsődleges színek szín szín szín színeket fehér kék meleg meleg színt lakberendezés lakberendezés lakberendezés komplementer komplementer hideg zöld sárga sárga sárga

Kapcsolódó cikkek:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek